Fonduri de investiţii gigantice şi retaileri cu afaceri de miliarde se bat pentru o reţea de 450 de magazine: giantul american KKR este ultimul intrat

Autor: Cristina Roşca 03.10.2016

La finalul săptămânii trecute s-au depus ofertele neangajante pentru reţeaua de supermarketuri Profi, cu afaceri de 2,5 miliarde de lei. Pe lista de entităţi interesate, un nume nou: gigantul american de private equity KKR.

Fondul american de private equity KKR, un gigant cu in­vestiţii în real estate, ener­gie sau infra­structură, urma să se înscrie în cursa pentru ope­ra­ţiunile locale ale Profi, retailer de­ţinut de un alt fond de in­ves­tiţii, Enter­prise Investors din Polonia, potrivit sur­selor ZF.

KKR, care are sub manage­ment active de 131 mld. dolari, se arată inte­re­sat pentru prima dată de un activ cu pre­zenţă doar pe piaţa lo­cală. Până acum ame­ricanii s-au în­scris în cursă pentru active regionale, cu pre­zenţă şi în Ro­mâ­nia. Pe site-ul propriu apare infor­ma­ţia potrivit că­reia piaţa de retail din Euro­pa este în vi­zorul gigantului ame­rican. KKR ar urma să intre în tran­zacţie în parteneriat cu un alt jucător, retailer sau alt fond de investiţii.

Un alt gigant american care a fost in­teresat de Profi dar nu a depus ofertă este fondul de investiţii CVC Capi­tal Partners, care adminis­trea­ză fon­duri cu o valoare de peste 50 mld. euro.

La start în cursa pentru Profi s-au mai înscris şi alte două fonduri de investiţii, respectiv BC Partners şi Mid Europa Partners, acesta din urmă fiind pro­prietarul reţelei private de sănătate Regina Maria, potrivit surselor ZF.

Mid Europa Partners, care a pre­luat anul tre­cut operatorul de servicii medicale private Regina Maria, este unul dintre cele mai im­portante fon­duri de in­vestiţii orien­tate pe Euro­pa Centrală şi de Est, ad­minis­trând fon­duri în valoare totală de 4,3 mld. euro.

Compania a în­ce­put, după pre­luarea reţelei Regina Maria, să se uite mai atent la piaţa lo­cală, par­ticipând la mai multe dintre tran­zac­ţiile locale în faza ofertelor neangajante.

În tranzacţie erau aşteptaţi şi francezii de la Auchan, dar pe ultima sută de metri au decis să nu mai intre.