Gramul de aur atinge minimul din iunie încoace la Bucureşti. Dar lucrurile s-ar putea schimba

Autori: Catalina Apostoiu , Liviu Popescu 06.10.2016
Gramul de aur, metal preţios considerat de investitori un activ de refugiu în perioadele de tulburenţă economică, s-a depreciat ieri la 163 de lei la cotaţia BNR, cel mai scăzut nivel din iunie încoace.
 
Deprecierea a fost determinată de declaraţiile unui oficial al Rezervei Federale Americane, cea mai puternică bancă centrală din lume, despre iminenta creştere a ratelor dobânzii la dolar. BNR calculează gramul de aur în funcţie de cotaţiile pe plan extern.
 
Însă alegerile din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, din noiembrie şi negocierile cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea întări statutul de refugiu al metalului, arată Barnabas Gan, economist la Oversea-Banking Corp. din Singapore, potrivit Bloom­berg. Iar acest lucru s-ar reflecta şi în cotaţia aurului la Bucureşti.
 
„Pe cât de rapid au scăzut, pe atât de rapid şi-ar putea reveni preţurile auru­lui“, arată Gan într-un raport recent. „Presiunile inflaţioniste slabe ar putea readuce preţurile aurului la niveluri ridicate“. Gan a anticipat cel mai corect evoluţia metalului în trimestrul al treilea, potrivit datelor Bloomberg.
 
Pe plan extern, preţul aurului a scăzut la începutul săptămânii pe fondul speculaţiilor că perioada de relaxare monetară este pe sfârşite. Banca Centrală Europeană ar intenţiona să-şi reducă treptat achiziţiile de obligaţiuni, în timp ce oficialii de la Fed au indicat posibilitatea majorării dobânzilor pe fondul semnelor de îmbunătăţire a con­diţiilor economice. Preţurile petrolului au crescut la rândul lor, alimentând temerile privitoare la inflaţie şi crescând şansele unei majorări de dobânzi.
 
Preţurile au avansat ieri cu 0,4% până la 1.273 dolari pe uncie. Metalul pier­duse 3,3% marţi, cea mai pro­nunţată scădere din iulie 2015, tran­zac­ţionându-se la niveluri înregistrate ultima dată înainte de rezultatul referen­dumului privitor la ieşirea Marii Britanii din UE.
 
Nu există dovezi că investitorii îşi reduc deţinerile din ETF-uri. Activele au urcat cu 3,1 tone la 2.036,5 tone la începutul săptămânii, menţinându-se în apropiere de cel mai ridicat nivel din 2013, potrivit datelor Bloomberg.