ZF Live. Alan O’Herlihy, Everseen - Computer Vision: Cu ajutorul creierelor unor softişti din Timişoara, un irlandez vrea să ajungă la o companie de un miliard de dolari

Autori: Bianca Dorobanţu , Ioana Nita 07.10.2016

„Creierele sunt aici, în Timişoara. Vrem să ajungem de la 30 de angajaţi la 100 în următoarele 18 luni.“



Un irlandez vrea să ajun­gă cu ajutorul echi­pei de cerceta­re-dez­vol­tare din Timi­şoara la un business de soluţii IT pentru retail care să valoreze în câţiva ani un miliard de dolari.

„Putem ajunge la o valoare de un miliard de dolari, de la 24 de milioane de dolari, cât valorăm acum. «Creiere­le» sunt aici, în Timişoara. Sunt mulţi experţi care au studiat la universităţi de acolo şi vedem multe talente. (...) Am ales Timişoara pentru că direc­torul nostru de tehnologie, Bogdan Ciubotariu, pe care l-am întâlnit la Universitatea din Dublin, unde îşi finaliza doctoratul, ne-a po­vestit despre facultatea şi profesorii de la Universitatea Politehnică din Timişoa­ra, unde a studiat, el fiind născut în Arad. Astfel am luat decizia de a veni aici, unde sunt talentele“, a spus la ZF Live Alan O’Herlihy, principalul acţionar al companiei Everseen - Computer Vision.

Everseen este specializată în dez­voltarea de sisteme IT dedicate indus­triei de retail care folosesc analiza video şi inteligenţa artificială pentru a detecta eventualele „omisiuni“ din procesul de scanare a produselor la casele de mar­cat, care pot genera pierderi mari retailerilor. Înfiinţată în urmă cu opt ani în Irlanda, compania a ales în 2010 să-şi formeze echipa de cercetare şi dez­voltare software pe plan local - la Timişoara.

În prezent, investi­ţia Everseen pe plan local a ajuns la 2 milioane de euro, având 30 de angajaţi. Actualii angajaţi deţin 3% din companie.

În următorul an el vrea să ajungă la 100 de angajaţi.

Irlandezul spune că soluţia dezvol­tată la Timişoara este folosită în acest moment de 5 din 10 cei mai mari retaileri din lume.