VIDEO ZF Live. Remus Trandafir, consilier al Ministrului Fondurilor Europene: „Primarii din oraşele cu zone defavorizate pot obţine 4 milioane de euro de la UE pentru dezvoltare“

Autor: Greta Bogdan 11.10.2016
Comisia Europeană a lansat un nou program de finanţare pentru România, prin care atât cetăţenii din zonele rurale şi din oraşele mici, cât şi cei din oraşele cu peste 20.000 de locuitori, care trăiesc în zone defavorizate, pot obţine finanţare de până la 4 milioane de euro pentru reintegrarea socială a comunităţilor marginalizate, sprijinirea formării profesionale şi a educaţiei, dar şi pentru alte proiecte care să îi ajute să se dezvolte, a declarat Remus Trandafir, consilier în cadrul Ministerului Fon­durilor Europene, invitat la ZF Live. 

„Nu este ceva nou pentru România. În perioada 2007-2013 a mai existat un program similar, de finanţare a grupurilor de acţiune locală. Acum am lansat prima etapă din cadrul acestui tip de programe. Este etapa în care autorităţile locale pot depune cereri de finanţare". 

Pentru a beneficia de aceste fonduri, primarul unui oraş trebuie să verifice dacă se încadrează în cadrul legislativ impus de UE şi să identifice, în primul rând, o comunitate marginalizată de pe teritoriul pe care îl administrează. 

„În acest sens au fost publicate două atlasuri cu zonele marginalizate din ţară, stabilite pornind de la câteva criterii, precum integrarea socială, nivelul de educaţie sau gradul de locuire a zonei. Un oraş nu poate să participe cu întreaga lui suprafaţă, ci primarii trebuie să aleagă una sau mai multe zone pentru care depun cerere de finaţare".