Fermierii sunt nemulţumiţi de modul în care se acordă subvenţiile. Laurenţiu Baciu, Lapar: „Sper ca APIA să nu mai dea banii pe apa sâmbetei, cum s-a întâm­plat până acum.“

Autor: Roana Rotaru 10.10.2016
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Aso­ciaţiei Producătorilor Agricoli din Ro­mânia (LAPAR), cere reprezen­tan­ţilor Agen­ţiei de Plăţi şi Inter­ven­ţie în Agri­cul­tură (APIA), insti­tu­ţia res­pon­sabilă de plata sub­venţiilor, să re­vină asupra criteriilor de alocare a aju­toa­relor finan­ciare deoa­rece s-a ajuns ca pentru anumite culturi subvenţiile să fie de 2-3 ori mai mari decât valoarea recol­tei obţinute.

„Sper ca APIA să nu mai dea banii pe apa sâmbetei, cum s-a întâm­plat până acum. Cine a stabilit aceste pla­foane şi la ce s-a raportat când le-a sta­bi­lit? Pentru că am ajuns anul acesta să stăm şi să ne mirăm cum poate APIA să dea o subvenţie care depăşeşte cu de 2-3 ori valoarea recoltei pe care o obţii. Au fost nişte norocoşi anul acesta care au luat la bani cât nu au sperat în viaţa lor. Pe aceia nici nu-i mai intere­sează re­colta, o lasă în paragină“, a decla­rat Laurenţiu Baciu în ca­drul unei con­ferinţe organizate de Business Mark.

Potrivit datelor APIA, cele mai mari subvenţii alocate aferente cam­pa­niei agricole din 2015 au fost pentru cul­tura de cartof de sămânţă - 23.745 euro pe hectar, pentru cartofi timpurii, semitim­purii şi de vară - peste 11.000 euro pe hectar, iar pentru tomate destinate in­dustrializării, cultivate în câmp, fermierii au primit circa 13.700 euro pe hectar.