Cele mai bune opt luni pentru creditarea populaţiei. Bancherii au dat credite noi de peste 20 mld. lei

Ziarul Financiar 15.10.2016

Băncile au acordat în perioada ianuarie-august a acestui an credite noi în lei pentru populaţie în valoare de 20,2 miliarde de lei (4,5 mld. euro), în creştere cu 23% faţă de acelaşi interval din 2015, pe fondul scăderii dobânzilor la lei şi al promovării agresive a creditelor în monedă naţională.

Creditele pentru nevoi personale cântăresc cel mai greu în bilanţurile băncilor, aceste împru­mu­turi reprezentând 60% din totalul credi­telor de re­tail acordate în primele opt luni ale anului, echi­va­lentul a aproape 12 mld. lei, potrivit da­telor BNR. Creditele de consum au marcat un avans de 20%. În acelaşi timp creditele pen­tru achi­ziţia de locuinţe au crescut cu 30% şi au depăşit 8 mld. lei.

Producţia nouă de credite de retail se află într-unul din cele mai bune momente, fiind de altfel susţinută de apetitul populaţiei pentru consum. Volumul creditelor noi din pri­me­le opt luni este mai mare chiar de­cât vo­lu­mul creditelor noi acor­da­te în pri­mele opt luni din 2008, anul de boom al economiei locale.