Fondurile străine de acţiuni vândute la Bucureşti au randamente de 30% la 12 luni. Investiţiile în Rusia şi America Latină au adus cele mai mari câştiguri. Fondurile româneşti au randamente de trei ori mai mici

Autor: Liviu Popescu 12.10.2016

Fondurile străine de acţiuni, distri­bui­te pe piaţa locală, au obţinut ran­damente de până la 29% în ul­timele 12 luni, chiar şi de trei ori pes­te randamentul obţinut de un fond românesc de acţiuni. Fondul Raiffeisen Russland, care activează în Rusia, afişează cel mai mare randament, de 29%, urmat de un fond din America Latină cu 23%.

„Aceste fonduri străine activează pe pieţe care au scăzut mult în 2015 şi au revenit puter­nic ulterior. Dacă ne uităm la ultimele 36 de luni, performanţele sunt slabe“, explică Ronnie Khreis, analist la Intercapital.

Cel mai performant fond românesc de ac­ţiu­ni, BT Maxim, cu randament de 10%, se cla­sea­ză pe locul 20 în topul descrescător al ran­damentelor în perioada septembrie 2015 -septembrie 2016.

Şi la clasamentul fondurilor de obligaţiuni în faţă ies tot jucătorii străini, cu randamente de 15,5% în perioada septembrie 2015 - sep­tem­brie 2016, în timp ce primul fond românesc de obligaţiuni în funcţie de randament afişează 5%, potrivit datelor Asociaţiei Adminis­tra­torilor de Fonduri (AAF).

Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB-Brokers, consideră că bursa de la Bucureşti a mers mult mai slab decât cele din afară, şi de aici şi această discrepanţă între randamente. „La Bucureşti, probabil că investitorii s-au orien­tat spre titlurile cele mai lichide, care au avut evoluţii inferioare celor mai puţin lichide“.