Presiunea BNR asupra băncilor dă roade: Rata creditelor neperformante a continuat să scadă ajungând în august la 10,5%. Faţă de 2014 rata NPL-urilor s-a înjumătăţit

Autor: Claudia Medrega 13.10.2016

BNR presează băncile să continue curăţarea bilanţurilor astfel încât pragul de credite neperformante să scadă sub 10%.



Rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc a co­borât la sfârşitul lunii august la 10,56%, în scădere cu 5,4 punc­­­te procentuale faţă de aceeaşi perioa­dă de anul trecut, potrivit datelor Băncii Naţio­nale. Comparativ cu nivelul din 2014, rata NPL s-a înjumătăţit.

Având în vedere tendinţa de scădere a ra­tei NPL-urilor, este clar că în acest an nivelul poate să coboare sub pragul de 10%, dorit şi de BNR, care le-a recomandat băncilor co­mer­­­cia­le să recunoască creditele neperfor­man­te şi să le scoată cât mai rapid din bilanţuri.

În august 2015, rata creditelor neperfor­mante era de 16%.

Analizând sumele restante ale popu­laţiei şi companiilor la bănci înregistrate la Cen­tra­la Riscului de Credit de la BNR se observă că totalul a ajuns în august la 25,6 mld. lei, în scă­dere faţă de 31,36 mld. lei în aceeaşi lună de anul trecut. Datele se referă la creditele cu va­lori de peste 20.000 de lei acordate de bănci.

Comparativ cu iulie, rata NPL a scăzut cu aproape jumătate de punct procentual, în timp ce restanţele înregistrate la Centrala Riscului de Credit au crescut uşor.

BNR a schimbat definiţia privind rata creditelor neperformante, în linie cu metodo­logia Autorităţii Bancare Europene (EBA), care este aplicată în toate ţările din UE.