ZF HR Insider ediţia a XXI-a. O mare fabrică din Arad: „Am adus 60 de muncitori din Ungaria pentru că nu mai găseam în România“

Autor: Adelina Mihai 24.10.2016

Deşi salariile din Ungaria sunt, în medie, cu 30 - 50% mai mari, există situaţii în care întreprinderile din România ajung să importe muncitori din Ungaria.

Deşi salariile din Ungaria sunt, în medie, cu 30 - 50% mai mari, există situaţii în care întreprinderile din România ajung să importe muncitori din Ungaria.



Criza de personal din fabricile din vestul ţării i-a determinat pe angajatori să recruteze personal din localităţile din Ungaria apropiate de graniţa cu Româ­nia, pentru a face faţă vârfurilor de producţie din perioada verii.

„Am avut la un moment dat aproximativ 60 de persoane din Ungaria care au lucrat la noi în fabrică aproximativ două luni şi ju­mătate. Nu au fost direct angajaţii noştri, ci prin­tr-o altă firmă. A existat o barieră de lim­bă. Noi am avut avantajul că jumătate dintre locuitorii şi dintre muncitorii din fabrica noastră vorbesc limba maghiară, iar trainerii care i-au pregătit pe zona tehnică ştiau limba, dar nu pot să vorbesc despre o integrare în echipă a acestor persoane în adevăratul sens al cuvântului“, a spus Delia Ghilea, care coordo­nează politicile de resurse umane pentru cei 3.400 de angajaţi ai producătorului de cablaje auto Kromberg& Schubert din Nădab (judeţul Arad). Ea a fost prezentă în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a ZF HR Insider, organizată săptămâna trecută la Arad de ZF în parteneriat cu Continental.

Un angajat din industrie a câştigat, în me­die, 410 euro net pe lună în 2015 în Româ­nia, în timp ce în Ungaria salariul mediu în acest sector a fost de circa 560 de euro net pe lună, cu peste o treime mai mare faţă de nivelul ofe­rit în România, potrivit datelor institutelor na­ţio­nale de statistică.