Germania vrea să limiteze vânzarea de companii către investitorii chinezi. Ţara a ajuns destinaţia de top a chinezilor care vor să investească în Europa

Autor: Mediafax 24.10.2016

Aixtron a anunţat luni că ministrul economiei din Germania şi-a retras certificatul prin care confirma că nu are nicio obiecţie cu vânzarea companiei, ceea ce a însemnat revizuirea afacerii. Aixtron a anunţat că a fost informată de decizie vineri.

Compania a anunţat că revizuirea tranzacţiei ar putea afecta "ordinea publică" în Germania. Decizia este parte dintr-un val de măsuri protecţioniste luate de Germania împotriva investiţiilor chineze în ţară, în special după ce Midae, o companie chinezească, a cumpărat producătorul german de roboţi Kuka, una dintre cele mai inovative companii de inginerie, într-o tranzacţie de 4,5 miliarde de dolari finalizată la începutul anului.

Miniştrii germani nu au reuşit să susţină o ofertă alternativă de la un rival european. Cancelarul Angela Merkel s-a plâns că este o lipsă de reciprocitate, în condiţiile în care China a impus restricţii de investiţii companiilor din Germania.

Germania a ajuns destinaţia de top a chinezilor care vor să investească în Europa.

Tranzacţii record de 10,8 miliarde de dolari au fost anunţate în prima jumătate a acestui an. Investitorii chinezi au cumpărat 37 de companii germane în această perioadă, comparativ cu 39 de companii tot anul trecut.