Deprecierea leului în raport cu dolarul duce aurul la Bucureşti la maximul lunii. XTB Brokers: Aurul cotat în lei ar putea urma un trend gradual de apreciere în lunile următoare

Autor: Liviu Popescu 25.10.2016

Gramul de aur s-a apreciat ieri cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă, la 168,5 lei şi a atins astfel maximul lunii oc­tom­brie la Bucureşti, scumpirea metalului pre­ţios fiind un efect al deprecierii leului în raport cu dolarul american. În oc­tom­brie, leul a pierdut 4,7% faţă de do­la­rul american. BNR cotase ieri dolarul la 4,1 lei. Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB Bro­kers, consideră că aurul poate atinge co­taţii chiar sub minimele recente, în aştep­tarea deciziei Fed de majorare a do­bânzii în decembrie, însă dinamica leu­lui în raport cu dolarul ar putea supracom­pensa ieftinirea aurului în dolari.

„Aurul cotat în lei ar putea urma un trend gradual de apreciere în lunile următoare. Dinamica pe termen mediu va depinde însă atât de contextul geo­po­li­tic, «aurul fiind favorizat în perioade ne­sigure» şi de ritmul majorării dobânzii de referinţă în SUA în raport cu dez­mor­ţirea aşteptată a inflaţiei“, mai spune Cazacu.

Aurul cotat în dolari a crescut cu aproa­pe 2% de la minimul din 7 oc­tom­brie la 1.242 de dolari pe uncie, care a fost de altfel cel mai scăzut nivel de după iunie 2016. Dolarul american este pu­ter­nic faţă de alte monede majore ca ur­mare a aştep­tărilor ridicate că ratele de do­bân­dă în SUA vor creşte. Iar noi co­men­tarii ale unui oficial Fed s-au adău­gat la motivele anterioare de susţinere. Euro se tranzacţiona ieri la 1,09 dolari pe unitate.