NATO confirmă consolidarea prezenţei în Europa de Est. Avioane britanice vor fi staţionate în România

Autor: Mediafax 26.10.2016

Marea Britanie va trimite avioane multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni NATO în zona Mării Negre, aeronavele urmând să fie staţionate patru luni, în anul 2017, la o bază aeriană din România, în cadrul măsurilor de consolidare a prezenţei militare în estul Alianţei Nord-Atlantice.

Conform unui comunicat al Ministerului britanic al Apărării difuzat în contextul reuniunii NATO de la Bruxelles, "Marea Britanie va trimite avioane militare multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni de patrulare aeriană pe flancul sud-estic al NATO, în scopul garantării securităţii aliaţilor din zona Mării Negre". "Avioanele vor fi detaşate de la unitatea Coningsby, aparţinând Forţelor Aeriene Regale, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, cel mult patru luni, în anul 2017", precizează instituţia.

În plus, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a anunţat că Marea Britanie va contribui cu 800 de militari la un batalion NATO din Estonia.

Măsurile adoptate miercuri sunt rezultatul deciziei luate în iulie de Alianţa Nord-Atlantică în sensul consolidării a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice.