RCS&RDS anunţă oficial detaliile operaţiunii de refinanţare: obligaţiuni de 350 mil. euro şi un credit sindicalizat de 1,7 mld. lei

Autor: Adrian Seceleanu 26.10.2016

Grupul RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa de cablu TV şi net fix din România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia, a finalizat miercuri operaţiunea de refinanţare a grupului prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni de 350 mil. euro şi un împrumut sindicalizat în valoare de până la 1,687 mld. lei, conform unui anunţ făcut de operator. “RCS & RDS S.A. şi Cable Communications Systems N.V. au finalizat cu succes refinanţarea grupului printr-o emisiune de obligaţiuni în valoare de 350 milioane de euro şi un împrumut sindicalizat în valoare de până la 1,687 miliarde lei. Emisiunea de obligaţiuni în valoare de 350 milioane euro de către Cable Communications Systems N.V. (societatea mamă a RCS&RDS S.A.) s-a făcut cu scadenţă în 2023 şi la o dobândă anuală de 5%. Emisiunea de obligaţiuni este garantată de RCS & RDS”, conform datelor transmise de compania de cablu.

Comunicarea detaliilor despre operaţiunea de refinanţare reprezintă o premieră pentru RCS&RDS, care în trecut nu a transmis asemenea date, singurele informaţii fiind astfel disponibile de la agenţiile de rating sau casele de avocatură implicate.

“În anul 2013 am debutat cu o emisiune de obligaţiuni pe pieţe internaţionale, o adevărată premieră la acel moment. Între timp, investitorii s-au familiarizat cu grupul permiţându-ne să reducem cu o treime costurile cu dobânda. De asemenea, băncile noastre partenere ne-au ajutat să realizăm una dintre cele mai mari finanţări în lei de pe piaţa bancară din România. Durata de 7 şi respectiv 5 ani a finanţărilor arată încrederea pieţei financiare în grupul nostru şi planurile noastre de dezvoltare. Stabilitatea acestei finanţări pe termen lung ne va ajuta să oferim în continuare servicii performante, de calitate, la preţuri competitive” a declarat Serghei Bulgac, director general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al RCS & RDS S.A.

Obligaţiunile urmează să fie admise ulterior la tranzacţionare pe Bursa de Valori din. Consorţiul de bănci care a intermediat emisiunea a fost format din : J.P. Morgan, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, Societé Generale, UniCredit, BT Capital Partners şi Raiffeisen.  “O altă componentă a tranzacţiei a constat în contractarea de către RCS & RDS a unui credit sindicalizat în valoare totală de până la 1,687 miliarde lei, format din trei facilităţi de credit. Băncile finanţatoare ale contractului de împrumut sunt: Citibank, Bancă Transilvania, BRD - Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen şi UniCredit. Sumele obţinute că urmare a acestor două operaţiuni de finanţare au fost folosite pentru rambursarea anticipată a obligaţiunilor în valoare totală de 450 milioane de euro cu dobândă anuală de 7,5% emise de Cable Communications Systems în 2013, precum şi unor facilităţi contractate de RCS & RDS S.A. în 2015 şi, respectiv, 2016”, au adăugat reprezentanţii RCS&RDS.

Avocaţii CCS şi RCS&RDS au fost Freshfields Bruckhaus Deringer şi PeliFilip. Băncile finanţatoare au fost consiliate de Cleary Gottlieb, Steen & Hamilton, Linklaters, Clifford Chance şi Kinstellar.