Cheltuielile de investiţii ale statului au scăzut cu 9% la nouă luni. Binefacerile sociale sunt achitate din banii pentru autostrăzi

Autor: Iulian Anghel 27.10.2016

• În primele nouă luni din an nu a fost dat în folosinţă niciun kilometru nou de autostradă n Guvernul nu are ce face pentru că cheltuielile totale i-au crescut cu 4% în urma deciziei de anul trecut a Parlamentului de majorare a salariilor, în vreme ce veniturile totale i-au scăzut cu 2% ca urmare a aceloraşi decizii de reducere a taxelor. •  Prin urmare, guvernul reduce cheltuielile cu investiţiile asupra cărora are contol şi care sunt mai mici la nouă luni cu 2,2 mld. lei an/an, deşi, potrivit legii bugetului, ele trebuie să crească în 2016 cu 3,6 mld. lei. •  La ce bun atunci „duduie economia”, dacă creşterea economică de 5% preconizată pentru 2016 nu se vede în niciun kilometru nou de autostradă dat în folosinţă de la începutul anului?



Cheltuielile statului pentru investiţii (din buget şi din fonduri UE) au scăzut în primele nouă luni cu 9%, com­parativ cu primele no­­uă luni din 2015, în vre­me ce chel­tuielile de per­sonal au crescut cu 10%.

Veniturile bugetului ge­neral consolidat au scăzut în primele nouă luni, an/an, cu 2%, iar cheltuielile totale au crescut cu 4%, cheltuielile sociale fiind în topul creşterii: plus 9,6% la salarii, plus 7,7% la cheltuieli de asistenţă socială. În total, 8 miliarde de lei în plus faţă de primele nouă luni din 2015, pe fondul scăderii veniturilor buge­tare în aceeaşi perioadă cu 2% (minus 3,3 mld. lei) şi nu a creşterii lor, cum se preconizează în legea bugetului (o creştere de venituri de 1,7% în 2016 faţă de 2015).

Aşa stând lucrurile, după cum arată exe­cuţia bugetară la noua luni publicată de Ministerul Finanţelor, sacrificate sunt investiţiile. O precizare este im­por­tantă: cheltuielile cu investiţiile din buget (cheltuielile de capital) au crescut cu 27%, până la aproape 10 miliarde de lei (un plus de 2 miliarde de lei faţă de primele nouă luni din 2015). Însă cheltuielile în programe cu fonduri UE au scăzut cu 4,2 miliarde de lei şi, astfel, investiţiile totale, din fonduri bugetare şi din fonduri UE, au scăzut la nouă luni cu 2,2 miliarde de lei (minus 9%). În aceeaşi vreme, deficitul bugetar este, la nouă luni, de doar 0,8% din PIB (3,7 miliarde de lei), faţă aceeaşi perioadă a anului trecut. Guvernul are posibilitatea de a suplini temporar cu banii Trezoreriei ceea ce nu intră în buget din banii UE, cu condiţia ca aceste sume să fie redate bugetului până la închiderea anului. Altminteri, banii nerecuperaţi vor fi socotiţi drept deficit bugetar. Bu­ge­tul mizează pe 13 miliarde de lei de la UE în 2016, dar, la nouă luni, nu a primit decât 2,1 miliarde de lei, cu 6 miliarde de lei mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. În aceste condiţii este clar că ţinta guvernului nu mai sunt investiţiile, ci deficitul, fiind cu totul improbabil ca în buget să mai intre 11 miliarde de lei de la UE până la finele anului.

Aşadar, guvernul în funcţie face ce au făcut şi celelalte guverne: au tăiat din in­vestiţii când au avut probleme. Cu pre­cizarea că acest guvern a moştenit bu­getul pe care acum îl execută, ne­având control asupra cheltuielilor so­ciale. Avem o creştere economică solidă, de 5% din PIB, care nu se vede în bugetul de stat însă.

Potrivit datelor publicate de Finanţe, execuţia bugetului general con­solidat pe primele nouă luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 3,7 miliarde de lei, echivalent a 0,49% din PIB. Veniturile au fost cu 2% mai mici decât cele din perioada similară.

Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 12,3%, contribuţiile de asigurări sociale cu 6,9%, încasările din accize cu 6,4%, iar cele din impozitul pe salarii şi venit cu 3,8%.

Scăderi sunt în continuare pe TVA, cu un minus de 8,6%. Încasările din con­tribuţii de asigurări sociale au fost mai mari cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale ca pondere în PIB, potrivit socotelilor Finanţelor.

Cheltuielile de personal au crescut cu 9,6%. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au scăzut cu 1,3%.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 7,7%, Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,3 miliarde de lei, respectiv 2,3% din PIB. Ele sunt în scădere însă cu 9% faţă de perioada similat a anului trecut.