Topul celor mai mari tranzacţii din semestrul I 2016: zece deal-uri ţin în spate o treime din piaţă

Autor: Cristina Roşca 31.10.2016
O treime din totalul pieţei de fuziuni şi achiziţii din prima jumătate de an a stat în mâinile celor mai mari zece acorduri, care au avut o valoare cumu­lată de 345 mil. dolari, potrivit calculelor ZF pe baza datelor companiei de consultanţă EY.
 
În primele şase luni din acest an s-au încheiat 56 de tranzacţii cu o valoare cumulată de 1,1 mld. dolari, potrivit datelor EY. Cele mai mari zece au o valoare de 345 mil. dolari, deci aproape o treime din piaţă.
 
Piaţa de fuziuni şi achiziţii a suferit în prima parte a anului un declin substanţial atât în valoare, cât şi în volum. Valoarea totală a deal-urilor s-a redus la aproape jumătate, pe când numărul lor a scăzut cu circa 30%, semn că s-au încheiat şi mai puţine acorduri şi mai mici.
 
Datele EY arată că cea mai mare tranzacţie a primei jumătăţi de an este cea prin care gigantul francez Lactalis a preluat businessul Albalact, cel mai mare producător de lactate, în schimbul sumei de 98 mil. dolari. Compania de consultanţă nu ia în calcul mutarea prin care compania sud-africană NEPI a pre­luat pentru circa 100 mil. euro (109 mil. dolari) mallul Sibiu Shopping City, tranzacţie anunţată la final de iunie, deci la finalul primului se­mes­tru. În acest context, nicio tranzacţie de pe piaţa lo­ca­lă nu a depăşit acest prag, de 100 mil. dolari.