Sechelele colapsului FNI. Fondurile româneşti de investiţii au active de doar 5,5% din PIB. Media europeană este de 124%

Autor: Liviu Popescu 08.11.2016

Fondurile locale din România au o pondere de 5,5% din economie, comparativ cu 124% cât este media europeană, chiar dacă scăderea dobânzilor la depozite a ajutat în ultimii ani industria fondurilor de investiţii.

Depozitele populaţiei au 20% din PIB, în timp ce activele celor 37 de instituţii de credit au jumătate din economia de 750 de miliarde de lei a României.

Analiştii explică faptul că un alt element care stă la baza ponderii reduse în PIB este reprezentat şi de sechelele cu care românii au rămas de la căderea în mai 2000 a Fondului Naţio­nal de Investiţii (FNI), cea mai mare fraudă financiară cifrată la 300 mil. dolari. „România practică un handicap pornind de la FNI. În al doilea rând, randamentele nu erau puternic diferenţiate de dobânzile bancare. Iar în al treilea rând, românii încep să depăşească faza de consum din ultimii ani“, explică analistul pe piaţa de capital Rareş Nilaş.