Energia s-a vândut aproape gratuit pe bursă datorită vântului şi eolienelor

Autor: Roxana Petrescu 15.11.2016
Ziua de duminică a transformat eolienele în cel mai puternic pro­du­că­tor de energie local, aproape 90% din capacitatea instalată în astfel de pro­iecte funcţionând în anumite inter­va­le orare datorită condiţiilor meteo.

Acest lucru s-a văzut ime­diat în pre­ţul spot al ener­giei care a ajuns la un nivel greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, 1 MWh de electri­citate pu­tând fi cumpărat cu doar 1 leu. Pentru com­paraţie, preţul mediu al energiei pentru primele nouă luni din 2016 a fost de 30,7 euro pe MWh (circa 138 lei/MWh).

Explicaţia din spatele acestei scăderi spectaculoase este faptul că ener­gia verde este injectată cu prio­ritate în sistem din cauza caracterului in­controlabil al acesteia, producătorii fiind recompensaţi oricum prin sche­ma de sprijin, dincolo de preţul de pia­ţă al energiei. De altfel, luna noiem­brie a fost foarte interesantă pen­tru traderii de energie în con­textul în care săptă­mâna trecută, mai precis pe 8 noiembrie, Unita­tea 1 de la Cerna­vo­dă a ieşit ne­anun­ţat din func­ţiune, lucru care a dus la o creş­tere a preţului spot de pe o zi pe alta cu 20%. Spre exemplu, pe 9 noiem­brie media pieţei a fost de aproape 221 lei pe MWh cu un maxim de 290 lei pe MWh. Aceste variaţii specta­cu­loa­se pot fi oportunităţi de profit pen­tru traderii de energie care ştiu să spe­culeze momentul.