Veste proastă de la statistică: Creşterea economică scade neaşteptat, coborând sub 5% pe an. Totuşi, rămâne cea mai înaltă creştere din UE, triplă faţă de media europeană

Ziarul Financiar 15.11.2016
Economia României a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, ritmul de creştere coborând astfel în mod surprinzător sub 5%.
 
Astfel, dacă la finalul primului semestru economia avea o creştere de 5,2% faţă de prima jumătate a anului 2015 după un salt spectaculos al PIB-ului de 6% în trimestrul al doilea, încetinirea din al treilea trimestru al anului trimite evoluţia economiei sub 5% şi la nouă luni. 
 
Datele anunţate astăzi de statisctică arată că PIB-ul a crescut în primele nouă luni cu 4,9% în serie brută şi cu 4,8%, pe seria ajustată sezonier comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2016, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 257 din 7 octombrie 2016.
 
În trimestrul al treilea economia a înregistrat o creştere de doar 0,6% faţă de trimestrul al doilea. 
 
Totuşi, creşterea economică de pe T3 faţă de acelaşi trimestru din anul anterior rămâne cea mai înaltă din Uniunea Europeană, care a avut o creştere medie T3 la T3 anul trecut de 1,8%. Alte creşteri bune, dar în urma României, a avut Bulgaria cu 3,5%, Spania cu 3,2%, Slovacia cu 3,2% şi Olanda cu 2,4%. Cei mai mari parteneri comerciali ai României, Germania, Italia respectiv Franţa au crescut cu 1,7%, 0,9%, respectiv 1,1% în T3 faţă de T3 anul trecut.

 

Vedeţi comunicatul integral aici