Garanţiile acordate pentru Prima casă au ajuns în şapte ani la 184.000, iar valoarea la 16 miliarde de lei

Autor: Anelis Baciu 21.11.2016
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat de la imple­men­tarea programului Prima casă din 2009 şi până în prezent aproximativ 184.000 de ga­ranţii, în valoare totală de 16 mld. lei (3,6 mld. euro), pentru susţinerea finanţărilor desti­na­te achiziţionării/construirii de locuinţe în ca­drul programului guvernamental în valoare totală de peste 30 mld. lei.
 
Prima casă a menţinut pe linia de plutire cre­ditarea de retail în perioada de criză, iar în pre­zent a ajuns să reprezinte jumătate din tota­lul creditelor imobiliare acordate de bănci. Stocul de credite ipotecare, atât în lei, cât şi în euro, ajungea la finalul lunii septembrie la echi­valentul a 57 mld. lei, potrivit datelor BNR. În prezent, băncile acordă în principal cre­dite ipotecare în lei, ca urmare a restric­ţio­nă­rii cre­di­tului în valută de către BNR şi pen­tru a evita acu­mularea de credite neperformante.
 
Plafonul total al garanţiilor emise în acest an în cadrul programului Prima casă a fost su­plimentat de două ori, în luna mai şi în luna sep­tembrie. Ambele suplimentări au fost în va­loare de 500 de milioane de euro, ast­fel, că după cele două suplimen­tări, plafonul de garan­tare al programului guvernamental s-a ridi­cat în acest an la  2,69 miliarde de lei. Cererea ma­re de astfel de finanţări din acest an a fost deter­minată de incertitudiile privind credita­rea ipotecară ca urmare a dezbaterilor şi a intro­ducerii legii dării în plată.