Băncile şi-au redus expunerea cu 2,4 mld. euro în nouă luni, la 12,2 mld. euro

Autor: Claudia Medrega 22.11.2016

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare acordate de acţionarii străini filialelor locale pe termen scurt şi lung - a continuat tendinţa descendentă în primele nouă luni din 2016, reducându-se cu 2,36 mld. euro faţă de sfârşitul anului trecut, până la 12,2 mld. euro.

Scăderea comparativ cu nivelul din septembrie 2015 a fost de 2,2 mld. euro.

Ajustarea datoriei externe a băncilor a fost determinată în principal de reducerea expunerii băncilor pe termen lung după ce în anii de criză finanţările pe termen scurt au fost mai afectate de procesul de dezintermediere.

România a scăpat în ultimii ani de pericolul unor retrageri dezordonate ale finanţărilor bancare, însă tendinţa de reducere a expunerilor este evidentă, iar procentul ajustării a devenit consistent.

Faţă de vârful de aproape 25 mld. euro atins de datoria externă a băncilor în decembrie 2008, scăderea este de 51%.

Stocul de datorie pe termen lung, care se stabilizase în jurul a 15-16 mld. euro în 2009-2012 şi apoi a intrat pe un trend descendent, s-a diminuat în primele nouă luni din acest an cu 1,4 mld. euro după ce pe parcursul anului trecut a scăzut cu încă 2,7 mld. euro.

La sfârşitul lunii septembrie, datoria externă pe termen lung a băncilor a coborât la 8,3 mld. euro după ce la sfârşitul anului trecut ajunsese la 10,3 mld. euro.

În cazul datoriei externe pe termen scurt a băncilor, scăderea din primele nouă luni ale anului a fost de 974 mil. euro comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, până la 3,9 mld. euro.

Datoriile pe termen scurt pot fi rostogolite în interiorul aceluiaşi grup.