Producătorii de medicamente generice cer Guvernului să majoreze bugetul pentru medicamentele compensate

Autor: Roxana Rosu 23.11.2016

Producătorii de medicamente generice au cerut Guvernului să majoreze la rectificarea bugetară fondurile alocate cheltuielilor cu medicamentele compensate, respectiv să includă actualizarea bugetului de referinţă folosit în calculul taxei clawback, rămas la nivelul anului 2011.   

"Un buget de referinţă fără nicio legătură cu realitatea anului curent creşte nejustificat cuantumul taxei clawback şi induce o povară fiscală de nesuportat, mai ales în cazul medicamentelor generice esenţiale, cu preţ redus," a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România ( APMGR).

Producătorii reamintesc că impactul taxei clawback este mai mare cu cât preţul medicamentelor este mai mic. În cazul unui medicament generic, taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare faţă de cel asupra unui medicament inovativ, ceea ce a dus la dispariţia a peste 2.000 de medicamente generice de pe piaţă în ultimii ani. 

Suma din bugetul de stat alocată anual pentru medicamentele compensate, adică aproximativ 6 miliarde de lei, reprezintă nivelul consumului real de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011, diferenţa dintre acesta şi consumul real de medicamente fiind suportată de către producătorii de medicamente prin taxa clawback.