UE ameninţă România cu sancţiuni după ”legea supermarketurilor”. Ce schimbări ar trebui să facă România

Autor: Roana Rotaru 03.12.2016
Comisia Europenă a atenţionat România că riscă să fie sancţionată cu infrigement (procedură privind încălcarea de către un stat membru a legislaţiei comunitare - n. red.) din cauza modificărilor aduse Legii 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare, şi le-a cerut decidenţilor români să revină asupra a trei articole din lege, potrivit reprezentan­ţilor Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
 
Astfel, Comisia Europeană, cu atribuţii în protejarea prin­ci­piului liberei circulaţii a mărfurilor în cadrul pieţei unice, le-a cerut deci­den­ţilor ro­mâni să nu mai oblig­e retailerii ca cel puţin 51% din produsele agroali­men­tare expuse la raft să pro­vină din lanţul scurt de apro­vizionare. De ase­me­nea, Comisia Europeană nu este de acord ca super­mar­ke­turile să fie obligate să ame­najeze spaţii dis­tinc­te pentru produsele ro­mâ­neşti sau să orga­nizeze evenimente de pro­movare a acestora.
 
„Nu e atacată în în­tre­gi­me legea, ci doar trei arti­cole, şi anume: ar­ticolul care face referire la 51% pro­duse pro­venite de pe lan­ţul scurt de apro­vi­zio­nare, ar­ti­colul care spune despre ame­najarea unui «colţ» cu produsele româneşti în magazin şi un articol cu referire la posibilitatea de a orgazina târguri şi expoziţii în spaţiile disponibile ale super­marketurilor, împreună cu consiliul local“, a declarat pentru ZF Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, care explică că avertismentul Comisiei Europene „nu e altceva decât o scrisoare în care ne anunţă că am putea să intrăm în infringement pentru acele trei măsuri“.