Piaţa de private debt va ajunge la un miliard de euro în următorii cinci ani în România

Autor: Roxana Rosu 28.11.2016

Piaţa fondurilor de private debt din România va ajunge la un miliard de euro în următorii cinci ani şi va umple deficitul lăsat de retragerea creditului bancar, sunt de părere analiştii de la Credit Value Investments, lider pe acest segment în Europa Centrală şi de Est.

“Sinopsa pieţei de capital din România reflectă câteva tendinţe - piaţa acţiunilor ramâne relativ stagnantă, iar piaţa datoriilor este reprezentată, în principal, de credite bancare; nu este dezvoltată o piaţă a obligaţiunilor (care la nivel global este mult mai adâncă decât piaţa bursieră). Totodată, graficul creditelor bancare de investiţii către firme arată o scădere uşoară în termeni absoluţi şi o scădere marcantă ca procent în PIB. Aceasta a fost o modalitate dureroasă prin care băncile din România au putut să îşi reconstruiască baza de capital erodată de creditele neperformante“, explică Ciprian Nicolae, director Credit Value Investments, Polonia.

În România, termenul de piaţă de capital este folosit pentru a desemna activitatea bursieră, în  condiţiile în care capitalizarea unei firme este dată de suma capitalizării din fonduri de la acţionari şi creditori.