Cinci bănci au dat aproape 80% din creditele „Prima casă“. BCR şi BRD au peste 50%

Autor: Claudia Medrega 02.12.2016
Cinci bănci aveau după primele nouă luni din acest an o felie de aproape 80% din „Prima casă“, doar BCR şi BRD având peste 50%, potrivit datelor trans­mi­se de Ministerul Finanţelor.

„Gradul de concentrare pe finan­ţatori a creditelor acordate în cadrul pro­gramului este mare, în totalul ga­ran­ţiilor peste 50% fiind acordate de BCR şi BRD“, susţine Ministerul Finanţelor.

În noua strategie a programului „Prima casă“, Finanţele nu menţio­nea­ză în graficul care reflectă dis­tribuţia ga­ran­ţiilor acordate pe instituţii de credit nu­mele băncilor, ci doar pon­derile care revin fiecărei instituţii de credit la 30 septembrie 2016.

Primele trei bănci au ponderi de 26,8%, 25% şi, respectiv, 10,2%, iar ur­mă­toarele instituţii de credit au pro­cente mai mici de 10%. Cumulat, se constată că primelor cinci bănci le revin 79% din garanţii, iar totalul pentru zece bănci ajunge la 94%.

În prezent, băncile care participă la Programul „Prima casă“ sunt în număr de 18 din 37 de bănci existente în România.

Garanţia de stat acoperă maximum 50% din valoarea principalului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiarul progra­mului în baza contractului de finanţare.