Pentru cine sunt de fapt sancţiunile? Tranzacţie gigant în Rusia: Glencore şi un fond de investiţii din Qatar cumpără o participaţie de 11 miliarde de dolari la cea mai mare companie petrolieră din lume

Autor: Ştefan Stan 08.12.2016

Rusia a vândut o participaţie în valoare de 10,2 miliarde de euro de la cel mai mare producător de petrol către traderul de mărfuri Glencore şi către un fond sueran din Qatar, într-un triumf al preşedintelui Vladimir Putin, care a anunţat afacerea personal, scrie Bloomberg.

Într-o afacere surprziă care vine în ciuda sancţiunilor Europei şi Statelor Unite împotriva Rusiei, cumpărătorii vor împărţi o participaţie de 19,5% din Rosneft, care pompează 5 milioane de barili de petrol pe zi.

Aceasta este cea mai mare investiţie străină în Rusia de la criza din Ucraina, dar marchează şi întoarcerea CEO-ului Glencore Ivan Glasenberg, la mai puţin de un an după ce compania sa a fost forţată să strângă bani de la acţionari.  

Glencore a spus într-o declaraţie că îşi asumă 300 de milioane de euro, restul urmând să vină de la Qatar Investment Authority, cel mai mare acţionar al Glencore de asemenea, şi prin finanţare bancară.

Putin a declarat că valoarea totală a tranzacţiei este de 10,5 miliarde de euro, dar nu a fost clar imediat de ce preţul diferă de cifrele citate de Glencore.

Putin a marcat achiziţia ca fiind una dintre cele mai mare din sectorul de petrol şi gaze din 2016.

Acţiunile Rosneft au crescut cu 6,4%, la 378,95 ruble/acţiune în Moscova după anunţ.