Top 10 evenimente pe piaţa serviciilor medicale în 2016. Listarea liderului şi tranzacţii de consolidare între companiile din top 20

Autor: Mirabela Tiron 09.12.2016
Ziarul Financiar a început retrospectiva celor mai importante zece evenimente de pe pieţe-cheie din economia românească, iar pentru serviciile medicale private 2016 este anul în care cele mai mari reţele private şi-au consolidat afacerile prin achiziţii de clinici şi în care liderul pieţei, MedLife, a anunţat că va vinde pe bursă un pachet de 44% din acţiunile companiei, altfel spus va face obiectul celei mai mari listări private din ultimul deceniu.
 
 
 
1. MedLife, liderul pieţei, va face obiectul celei mai importante tranzacţii din piaţă, în condiţiile în care se pregăteşte de listare pe piaţa de capital din Bucureşti. Reţeaua a anunţat că va vinde pe bursă un pachet de până la 44% din acţiunile companiei, reprezentând participaţiile deţinute de acţionarii minoritari ai companiei, fondurile de investiţii V4C şi IFC.
 
2. Affidea a preluat reţeaua de clinici Hiperdia. Tranzacţia a fost estimată la 40-50 milioane de euro. Această tranzacţie pune bazele unui jucător puternic în piaţă, cu afaceri cumulate de 122 milioane de lei, potrivit calculelor ZF făcute pe baza rezultatelor raportate anul trecut de Hiperdia şi Affidea România. În România,  Affidea, al optulea jucător pe piaţa de servicii medicale, controlează o reţea de 17 centre de imagistică, medicină nucleară şi tratament al cancerului.
 
3. Grupul Diaverum, ce activează pe piaţa serviciilor de dializă din România, a bifat o achiziţie la început de an, preluând doi competitori, respectiv International Healthcare Systems şi activitatea de nefrologie a Inter Health System. Achiziţiile bifate de cei mai mari jucători vor duce la o contractare a pieţei serviciilor private de sănătate.
 
4. Medicover, al treilea jucător din piaţa de servicii medicale private din România, cu afaceri de 252 de milioane de lei anul trecut, a achiziţionat clinica Doctor Luca din Piteşti, urmând strategia de extindere şi mo­dernizare a reţelei prin in­vestiţii de aproximativ 2 mi­lioane de euro în prima parte a acestui an.
 
 5. Reţeaua Regina Maria a mizat pe achiziţii pentru consolidarea operaţiunilor, preluând anul acesta Centrul Medical Dr. Grigoraş, un business format în total trei centre, două în Timişoara şi unul în Lugoj, cu afaceri de 1,5 mil. euro, dar şi Centrul Medical Helios din Craiova, oraş în care compania mai are o policlinică şi un laborator propriu, ambele deschise în anul 2014. În martie, a cumpărat şi spitalul Ponderas de la medicul Cătălin Copăescu, un business românesc înfiinţat în 2011.
 
 6. Reţeaua MedLife a bifat o serie de preluări în acest an, de la cumpărarea reţelei de laboratoare Diamed Center în ianuarie, la pachetul majoritar în clinicile de stomatologie DentEstet în aprilie. Sectorul serviciilor medicale private va fi dominat de jucători mari, reţele cu zeci de centre şi spitale în ţară, ceea ce va permite jucătorilor mici să supravieţuiască doar pe anumite nişe insuficient acoperite.
 
7. Synevo România, reţeaua de laboratoare care face parte din grupul suedez de servicii medicale private Medicover, cu afaceri de 156 de milioane de lei anul trecut, a deschis în acest an 11 centre de recoltare şi a ajuns la un total de 67 de astfel de unităţi la nivel naţional.
 
8. Medsana, operator de servicii medicale private, controlat de grupul Athens Medical Center din Grecia, reia extinderea reţelei din România prin deschiderea centrului Medsana - Genesis Athens în Bucureşti, în urma unei investiţii de circa 600.000 de euro (2,7 milioane de lei), ajungând astfel la un număr de trei clinici în Capitală şi una la Ploieşti.
 
9. Colegiul Medici­lor din România (CMR) a eliberat peste 1.400 de do­cumente necesare practicării medicinei în străinătate în primele nouă luni din acest an, cifră care demonstrează că exodul medicilor români peste graniţe nu poate fi oprit. În total, în ultimii şase ani 14.700 de medici au solicitat de la CMR  actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării.
 
10. Mai multe spitale din ţară s-au confruntat, la fel ca în anii anteriori, cu un deficit acut de medici. Spitalul judeţean din Drobeta-Turnu Severin a anunţat un deficit de 94 de medici pe secţiile de pediatrie, oncologie, medicină de urgenţă, psihiatrie, ATI (anestezie şi terapie intensivă - n. red.).  Spitalul judeţean de urgenţă din Piteşti, judeţul Argeş, a transmis că are un deficit de 60 de medici.  Spitalul judeţean Tulcea caută medici pediatri, având cel mai mare deficit pe această secţie.