Danemarca se pregăteşte de boom economic, în timp ce Australia, “Naţiunea Norocoasă”, înregistrează prima scădere din 2011

Autor: Catalina Apostoiu 08.12.2016

După o jumătate de deceniu de dobânzi negative, economia Danemarcei se îndreaptă către un boom economic şi riscă să se confrunte cu o criză a resurselor de pe piaţa muncii, necesare pentru o creştere susţinută, a avertizat banca centrală a ţării, potrivit Bloomberg.

“Economia daneză s-a înscris pe o tendinţă de creştere solidă, iar în condiţiile în care semnalele privitoare la un deficit de forţă de muncă devin din ce în ce mai clare, bugetul ar trebui adus la echilibru în următorii ani pentru ca politica fiscală să poată contribui la stabilizarea economiei”, a declarat guvernatorul băncii centrale daneze, Lars Rohde.

Avertismentul vine în pofida unei reduceri a proiecţiilor de creştere economică, PIB-ul fiind aşteptat să avanseze cu 1,4% în 2017 faţă de estimarea anterioară de 1,5%, şi cu 1,5% în 2018 de la 1,8%, ritm anticipat în septembrie.

“Estimările uşor mai scăzute de creştere economică pentru următorii ani reflectă o perspectivă mai slabă legată de pieţele de export ale Danemarcei”, potrivit lui Rohde. Cheltuielile gospodăriilor sunt aşteptate să reprezinte motorul de creştere a economiei, a adăugat acesta.

Comentariile vin după aproape o jumătate de deceniu de dobânzi negative care au generat dezechilibre pe piaţa rezidenţială a ţării. Evoluţia preţurilor locuinţelor din capitala daneză generează în special temeri, potrivit guvernatorului băncii centrale.

La polul opus, economia Australiei, ţară supranumită “Naţiunea Norocoasă”, a înregistrat în trimestrul trei prima scădere din 2011 în condiţiile în care companiile, consumatorii şi guvernul şi-au restrâns cheltuielile, o lovitură neaşteptată care va diminua optimismul strategilor privitor la creşterea economică, scrie CNBC.

Dolarul australian s-a depreciat cu aproximativ o jumătate de cent după ce biroul de statistică al ţării a anunţat că PIB-ul a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior.

Aceasta a fost prima contracţie de la începutul anului 2011 şi numai a patra de la ultima recesiune a ţării din 1991.

Declinul a constituit o adevărată lovitură pentru guvernul conservator al lui Malcolm Turnbull care a câştigat alegerile din iulie promiţând să aducă mai multe locuri de muncă şi creştere, dar şi pentru banca centrală a ţării care a avut în ultima vreme un ton mai optimist cu privire la perspectivele economice. 

Banca a admis că ritmul de creştere va încetini când a menţinut dobânzile la 1,5% în această săptămână, dar a anticipat că aceasta va fi urmată în cele din urmă de o accelerare. 

“Credem că scăderea nu se va prelungi”, a declarat Felicity Emmett, analist la ANZ. “Vânzările solide de retailsugerează o accelerare a cheltuielilor gospodăriilor. Ne aşteptăm de asemenea la o accelerare a activităţii din sectorul construcţiei de locuinţe”.

Şi economia Elveţiei a înregistrat o evoluţie neaşteptată în trimestrul trei, stagnând pentru prima dată în mai mult de un an pe fondul cererii interne slabe şi a primei scăderi a cheltuielilor guvernamentale de la începutul anului 2014, potrivit Bloomberg.