Marius Popescu, NN Asigurări: Creditarea şi majorarea veniturilor vor susţine piaţa asigurărilor de viaţă şi de sănătate în 2017

Autor: Anelis Baciu 13.12.2016

Piaţa locală a asigurărilor de viaţă şi de sănătate va fi susţinută anul viitor de majorarea venitului disponibil al populaţiei, dar şi de continuarea creşterilor în zona creditării, consideră Marius Popescu, director general al NN Asigurări, cea mai mare companie de asigurări de viaţă din România cu afaceri anuale de peste 600 de milioane de lei.



„Tendinţele de creştere din seg­mentul bancassurance şi cel al asigurărilor de să­nătate se vor menţine şi în 2017. În contextul unei creşteri eco­nomice preconizate la cel mai ridi­cat nivel din Uniunea Euro­pea­nă în acest an, con­su­mul şi creditarea este de aşteptat să-şi conti­nue tendinţa de creş­tere şi anul viitor, ceea ce se va reflecta şi în evoluţia asigu­rărilor de viaţă şi sănătate“, ex­plică Marius Popescu.

Companiile de asigurări de viaţă au subscris prime în valoarea de 785 mil. lei în primele şase luni ale anului (cele mai recente date oficiale disponibile), cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dinamica pozitivă a pieţei a fost dată de vân­zările în creştere de asigurări tra­di­ţio­nale legate de credite bancare, dar şi de asi­gu­ră­rile de sănătate, un produs pe care asi­gu­rătorii l-au promovat in­tens în ultimele luni.

În pofida creş­terii, tentativa pieţei locale a asigurărilor de viaţă de a re­cu­pera decalajul faţă de ţările mature este un obiectiv greu reali­zabil pe termen scurt şi mediu. Poli­ţele de viaţă gene­rează numai o cincime din subscrierile totale ale compa­ni­ilor în Ro­mâ­nia, în timp ce în ţările dez­vol­tate structura pieţei este inversă, asigurările de viaţă generând circa 80% din subscrieri. „Factorul care a susţinut într-o mai mare măsură evoluţiile pozitive din industria asigurărilor de viaţă din 2016 a fost credita­rea. În acelaşi timp, o dinamică bună au avut şi asigurările de sănătate, un segment încă de dimensiuni mici în România, dar cu un potenţial ridicat de creştere în următorii ani“, spune Marius Popescu.