Sumele din conturile curente şi de economii au sărit pragul de 50 de miliarde de lei

Autor: Anelis Baciu 15.12.2016

Românii aveau la finalul lunii octombrie 50,1 miliarde de lei (11,2 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu circa 37% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. În timp ce avansul sumelor plasate în conturi curente şi de economii este semnificativ, creşterea depozitelor la termen este aproape inexis­tentă, de numai 1% în ultimul an.

Clienţii nu mai sunt încurajaţi să-şi ţină banii într-un depozit la termen în contextul în care primesc o dobândă de circa 1% pe an şi având în vedere că dacă retrag banii înainte de scadenţă pierd toată dobânda acumulată. Comparativ, banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi oricând fără pier­de­rea dobânzii acumulate până atunci, iar boni­ficaţiile sunt chiar peste nivelul celor plă­tite de bancheri în cazul depozitelor. În ca­zul conturilor curente bonificaţia anuală pen­tru o sumă iniţial de 800 de lei pe o pe­rioadă de 3 luni şi o depunere lunară de 100 de lei ajunge la maximum 2,38%. Aceas­tă dobândă este plătită de Intesa San­paolo Bank. În topul băncilor cu cele mai bune ofer­te la conturile curente şi de economii se nu­mără şi Libra, UniCredit şi Piraeus.

Pe de altă parte, cea mai mare dobândă plătită la un depozit la termen în valoare de 1.000 de lei constituit pe o perioadă de trei luni ajunge la 1,7% şi este plătită de TBI Bank.