Bursa de la Varşovia discută cu 100 de companii pentru listare în 2017. Cea de la Bucureşti face coduri de etică

Autor: Liviu Popescu 15.12.2016

Bursa poloneză, considerată ca fiind cea mai mare din regiune, dis­cută cu aproximativ 100 de companii pentru o posibilă listare în 2017, după ce în ultimele luni s-a confruntat cu ieşiri ale investi­torilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Bursa de la Varşovia a atras mai puţine companii anul acesta din cauza intenţiei guvernului polonez de a tăia din dividende şi de a percepe taxe mai mari de la firmele controlate de stat. Un număr de 18 companii s-au listat la Varşovia în acest an, faţă de 30 câte s-au listat în 2015. “Anul viitor va fi unul de recoltare pentru bursa de la Varşovia. Ne-am întâlnit cu circa 100 de companii care au nevoie de capital”, a spus şefa bursei poloneze, Malgorzata Zalewska.

Între timp, pe piaţa de capital de la Bucureşti o singură com­panie s-a listat anul acesta, Ascendia în iulie, dar ar putea urma MedLife pe final de an. BVB a decis luni, în contextul unei posibile listări a MedLife, să elaboreze un cod de etică pentru brokeri şi investitori întrucât mulţi dintre ei şi-au exprimat părerea că preţul de 35 de lei pentru o acţiune MedLife este prea mare.

Dacă listarea MedLife se va realiza, va fi prima listare a unei com­pa­nii private prin interemediul unui IPO din ultimii opt ani, după Tera­plast în 2007. Pe piaţa de capital po­loneză sunt listate 383 de companii, de peste 4,5 ori mai multe faţă de situaţia de la Bucureşti, având o capitalizare bur­sieră cumulată de 230 miliarde euro (38% din PIB), de 7,6 ori mai mare faţă de piaţa românească.