Guvernul Cioloş a împrumutat pe ultima sută de metri 500 mil.euro de la Banca Mondială pentru a susţine creşterea economiei şi a îmbunătăţi standardele de viaţă

Autor: Roxana Rosu 16.12.2016

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 500 milioane euro (558 mil.dolari) pentru România, pentru a susţine reforma instituţiilor şi implementarea unor politici care să susţină creşterea sustenabilă a economiei, crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă.

”Autorităţile române au demonstrat un angajament constant pentru reforme menite să reducă sărăcia şi excluziunea socială şi să creeze oportunităţi mai bune pentru cetăţeni. Banca Mondială susţine România pentru a continua transformarea economiei şi convergenţa mai rapidă cu UE”, a spus Cyril Muller, World Bank Vice President for Europe and Central Asia într-un comunicat.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă, în anul 2036.

După aprobarea de către Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale, în vederea accesării efective a împrumutului sunt necesari următorii paşi procedurali: semnarea acordului de împrumut şi ratificarea acestuia de către Parlament. Data limită de tragere este 31 decembrie 2017.

Banca Mondială a deschis biroul din România în 1991 şi a acordat de atunci împrumuturi şi garanţii 10,6 miliarde dolari.