Scoţia ameninţă că va părăsi Marea Britanie dacă nu rămâne în piaţa comună

Autor: Ştefan Stan 19.12.2016

Scotia ameninţă că va ţine un nou referendum pentru separarea de Marea Britanie dacă nu va reuşi să rămână în piaţa comună, a avertizat premierul Nicola Sturgeon săptămâna aceasta, adăugând presiune asupra mandatului lui Theresa May, în condiţiile în care se trasează planul pentru Brexit, scrie Bloomberg.

Premierul scoţian Sturgeon va detalia propunerile pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care să îi permit să rămână în piaţa comună după Brexit, chiar dacă Londra va scoate Anglia din UE. Votanţii din Scoţia au ales să rămână în Uniunea Europeană în referendumul din iunie, iar acum sunt scoşi în ciuda voinţelor lor, de voturile din Anglia.

”Rămâne viziunea mea, şi a guvernului pe care îl conduc, că cea mai bună opţiune pentru Scoţia rămâne o apartenenţă totală la Uniunea Europeană ca stat membru. Independenţa trebuie să rămână o opţiune pentru a ne proteja statutul europeană, dacă devine clar că interesele noastre nu pot fi protejate în alt fel”, a spus premierul scoţian.  

Ultimatumul dat de Edinburgh pentru apartenenţa la piaţa comună va intensifica presiunile asupra premierului britanic, care deja se luptă cu tensiunile în propriul partid. May a promis că va avea întâlniri cu guvernele Scoţiei, Wales şi Irlandei de Nord înainte să îşi asume o poziţie oficială cu Bruxelles-ul.