Top zece evenimente din industrie în 2016, un an marcat de „venirea americanilor“

Autor: Mirabela Tiron 22.12.2016

Două tranzacţii în care cumpărătorii sunt companii americane au marcat sectorul industrial în 2016, un an în care pe harta de business au apărut şi puţine investiţii de la zero, sprijinite cu ajutoare de stat, la fel ca şi promisiuni de noi investiţii, şi ele susţinute tot de ajutoare de stat.

1. Fabricile de vagoane Astra Va­goa­ne Arad, Romvag (Caracal) şi Meva (Turnu Severin) au fost cum­pă­rate de gigantul american Greenbrier (con­trolat de coloşi financiari precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch), cu afaceri de 3 mld. dolari anual, grup care a luat pachetul majoritar în cele trei companii în urma unei  tranzacţii de 60 mil. euro. Fabricile aveau contracte pen­tru 2.000 de vagoane de marfă în Europa.

2. Gigantul american PPG, un con­glomerat industrial cu afaceri de peste 15 mld. dolari anual, a preluat pro­ducătorul de vopsele Deutek de la fon­dul de investiţii Axxess Capital. Tran­zacţia, evaluată la 40-50 mil. euro, a primit deja acordul Consiliului Con­cu­ren­ţei. Deutek se află acum pe locul al pa­trulea în topul celor mai mari pro­du­cători de vopsele după cifra de afa­ceri de anul trecut de 131,6 mil. lei, în urcare cu aproape 7% faţă de 204.