Şeful Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor: 2016 a fost un an de profitabilitate autentică. Ne aşteptăm la profitabilitate operaţională sănătoasă şi în 2017

Autor: Claudia Medrega 31.12.2016

Profitabilitatea băncilor în acest an a fost autentică, opera­ţională, câştigul bazându-se în prin­cipal pe o reducere semni­ficativă a costului riscului, iar pentru 2017 ne aşteptăm la o profi­tabilitate operaţională sănătoasă fiind create şi premisele pentru o creştere mai dinamică a creditului privat, spune Sergiu Oprescu, pre­şedin­tele Consiliului Di­rec­tor al Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor (ARB).

„2016 a fost un an cu multe pericole, dar relativ bun. A fost un an care a scos în evidenţă faptul că sistemul bancar şi-a consolidat stabilitatea structurală, dacă ne uităm la cei doi indi­catori de bază - sol­vabilitatea şi lichi­ditatea ime­diată, cu ni­veluri de peste 18% şi, res­pectiv, de peste 38%. Sis­temul nu este numai solid, dar este şi gata să fi­nan­ţeze o cerere «cali­fi­­ca­bilă», pe baza criteriilor de ana­liză de risc existente. 2016 a fost un an de pro­fi­tabilitate au­ten­tică, reală, de pro­fi­ta­bilitate operaţională“, a de­­clarat Oprescu în­tr-un interviu acor­­dat ZF.

Sistemul ban­car afişa după primele nouă luni din acest an un profit net de apro­ximativ 3,7 mld. lei.  Rentabilitatea acti­velor (ROA) a fost de 1,3%, iar renta­bi­litatea capitalului (ROE) a ajuns în sep­tem­brie 2016 la 12,32%, ceea ce arată că sis­temul se regrupează pe cote de profitabilitate.

Anul 2015 a fost primul an de revenire pe profit a sistemului bancar după o perioadă în care a fost neprofitabil, însă câştigul de anul trecut, cuantificat de BNR la 4,5 mld. lei, nu a avut loc neapărat pe bază de creştere de profit operaţional, ca în 2016, susţine Oprescu.