Zece din cele mai mari 50 de companii din România şi-au schimbat şefii. Cele mai importante zece numiri de CEO din acest an au avut în prim-plan companii cu afaceri cumulate de peste 50 mld. lei

Autor: Mihaela Pascari 31.12.2016

Automobile Dacia, cea mai mare companie din Ro­mâ­nia după cifra de afaceri, operatorii telecom Orange şi Tele­kom, reţeaua de magazine Metro Cash& Carry, grupul pe­tro­lier ungar MOL, toate cu afaceri de peste un miliard de euro şi-au schimbat directorul general executiv (CEO) în acest an.

Şapte dintre cele mai mari companii care şi-au schimbat CEO-ul în acest an au ales expaţi pentru prima poziţie în companie şi doar trei au promovat sau numit manageri români, în condiţiile în care de regulă plecarea unui expat a fost înlocuită tot cu un manager străin.

„Companiile care au ales pentru poziţiile de top ma­nagement expaţi sunt companii cu tradiţie în a avea expaţi. Mergând spre globalizare, angajând oameni din diverse ţări, nu mai este o problemă provenienţa“, a spus Felix Toma, country manager pe România & Bulgaria în cadrul Gi Group, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.

Dintre cele zece companii care şi-au schimbat managerul în 2016, doar traderul de cereale Ameropa Grains, un business de 2,4 mld. lei anul trecut, a promovat un român  - pe Constantin Vasile  - pe cea mai înaltă po­ziţie din companie, în locul cehului Jan Kadanik. În rest, acolo unde managerul ple­cat era străin şi înlocuitorul său este tot străin.