Topul judeţelor în care numărul de salariaţi a crescut cel mai mult în ultimul an. Ilfov, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, campionii angajărilor. „Relocăm sute de oameni de peste tot în fabricile din vestul ţării, pentru că nu mai găsim forţă de muncă local.“

Autor: Adelina Mihai 01.01.2017

Ilfov, Bistriţa-Năsăud şi Timiş sunt judeţele în care, procentual, efectivele de angajaţi au crescut cel mai mult în ultimul an, arată datele centralizate de ZF pe baza in­formaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, în dacă în Ilfov creşterea procentuală a numărului de angajaţi a fost de 9,6% (în septembrie 2016 faţă de septembrie 2015), pe următoarele locuri în top au fost Bistriţa-Năsăud, unde creşterea numărului de angajaţi a fost de 8,5%, în Timiş de 5,5%, în Bihor de 5,3%, iar în Alba de 5,2%.

O explicaţie pentru creşterea efectivelor de angajaţi din Bistriţa-Năsăud o reprezintă extinderea germanilor de la Leoni, cel mai mare angajator din judeţ, care a făcut un volum mare de noi recrutări.

„Se fac angajări peste tot în zona de vest şi nu găsim oameni. Avem proiecte de relocare prin care aducem sute de oameni din toate regiunile ţării care să lucreze în producţie şi nu numai în componente auto, ci şi în fabricarea de produse alimentare. Cred că, pe viitor, se vor face noi angajări doar pe baza relocărilor din alte zone, pentru că nu mai există forţă de muncă disponibilă în zonă“, a spus Horia Bugarin, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară IHM Total Consult din Timişoara.

În municipiul Bucureşti, numărul de salariaţi a crescut cu 3,8% în ultimul an, după ce companiile au făcut peste 34.000 de angajări, iar efectivul total de salariaţi din Capitală a ajuns la peste 938.000 de persoane.

În valori absolute, după Bucureşti, cele mai multe noi angajări au fost făcute în judeţele Timiş (+12.400 de joburi noi), Ilfov (+11.700), Cluj (+10.700), Bihor (+8.400), Argeş (6.700) şi Iaşi (6.300), mai arată datele din buletinele lunare judeţene ale INS.

La nivel naţional, efectivul total de salariaţi din economie a crescut cu 156.000 în ultimul an (ajungând la 4,74 milioane), pe fondul noilor angajări făcute de companiile din sectorul producţiei, precum şi cele făcute de centrele de servicii.

„Competiţia pe candidaţi este mare, iar acest lucru a condus la o normalizare şi în zona salariilor. Nu cred că mai există cineva plătit la nivelul salariului minim în Timiş sau în Arad. Nici măcar la firmele locale foarte mici nu cred că mai există salariul minim, poate există o combinaţie între salariul minim şi o parte plătită la gri, dar cred că doar la firmele foarte, foarte mici“, a mai spus Horia Bugarin.

Potrivit datelor Statisticii, Gorj este singurul judeţ din România în care numărul de salariaţi a scăzut în ultimul an. Astfel, efectivul de personal din acest judeţ a scăzut cu 0,6% în septembrie 2016 faţă de perioada similară din 2015, adică cu mai mult de 400 de persoane.

Mai mult, statisticile arată că judeţele în care nu s-au anunţat noi investiţii au fost cele care au făcut şi cele mai puţine noi recrutări.

Cu excepţia Gorjului (unde numărul de angajaţi a scăzut, probabil ca urmare a programului de restructurări început de compania de stat Complexul Energetic Oltenia), în alte şapte judeţe numărul de salariaţi a crescut cu mai puţin de 1.000 de persoane, şi anume: Teleorman (+500 de angajaţi în ultimul an), Giurgiu (+600), Mehedinţi (+630), Ialomiţa (+650), Tulcea (+680), Sălaj (+860) şi Caraş-Severin (+970).

adelina.mihai@zf.ro