Vânzările de credite ipotecare în lei au cumulat 800 mil. lei în noiembrie, dublu faţă de octombrie

Autor: Anelis Baciu 05.01.2017

Stocul creditelor ipo­te­ca­re în lei a ajuns la 28 mld. lei, în creş­tere cu 46% faţă de înce­pu­tul anului şi cu aproa­pe 60% faţă de luna no­iembrie a anului tre­cut.



Băncile locale au vândut credite ipo­tecare în lei în valoare de 800 de mi­lioa­ne de lei în luna noiembrie 2016, du­blu faţă de luna precedentă, ceea ce în­seamnă că strategia pe finalul anului a fost de a recupera din terenul pierdut în lu­nile în care au ţinut ridicat avansul mi­nim la finanţările standard, ca măsu­ră de protecţie împotriva efectelor nega­tive ale legii dării în plată.

După avansul din luna noiembrie, stocul creditelor ipo­te­ca­re în lei a ajuns la 28 mld. lei (6,2 mld. euro), în creş­tere cu 46% faţă de înce­pu­tul anului şi cu aproa­pe 60% faţă de luna no­iembrie a anului tre­cut, potrivit datelor BNR.

Cel mai mare ritm lunar de creştere a sto­cu­lui de credite a fost în­re­gistrat în acest 2016 în luna mai, când ban­cherii au vândut cre­dite de 1,3 mld. lei. Volumul spec­ta­­culos al creditelor acordate în luna mai a fost ex­plicat de faptul ro­mâ­nii s-au grăbit să sem­neze con­tracte de credit la un avans mai mic, ne­in­flu­enţat de legea dării în plată.