Analiştii: BNR va menţine „îngheţată“ dobânda-cheie la 1,75% la prima şedinţă de politică monetară din 2017 şi poate păstra şi ratele RMO. Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare

Autor: Claudia Medrega 06.01.2017

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen: Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare în prima şe­dinţă a BNR din 2017.



Menţinerea dobânzii-cheie la nivelul minim istoric de 1,75% şi păstrarea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei şi valută la prima şedinţă de politică monetară din acest an a boardului BNR, programată pentru astăzi, este cel mai probabil scenariu în viziunea celor mai mulţi analişti financiari.

Incertitudinile mari din sfera fiscală in­ternă, absenţa bugetului pentru 2017, men­ţi­nerea inflaţiei încă în teritoriul negativ, pre­cum şi ameliorarea climatului macrofinan­ciar extern sunt câţiva dintre factorii amintiţi de economişti care pot influenţa deciziile Con­siliului de Adminis­traţie al băncii centrale.

„Nu ne aşteptăm la vreo modificare a con­figuraţiei politicii monetare în prima şe­dinţă a BNR din 2017. Incertitudinile sunt încă foarte mari, în special cele provenite din sfera fiscal-bugetară“, spune Ionuţ Dumi­tru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

La rândul lui Florian Libocor, econo­mistul-şef al BRD-SocGen, susţine că men­ţi­ne­rea actualelor rate ale dobânzii de politică mo­netară şi rezervelor minime obligatorii este cel mai probabil scenariu. „Inflaţia anuală este încă în teritoriul negativ, iar pentru acest an aştept intrarea în zona po­zi­tivă şi creşterea până la 1,5%. Acest sce­nariu poate fi schimbat în funcţie de efectul cumu­lat al deciziilor economice interne, eveni­mentelor externe şi al sensului aşteptărilor pe care cele două elemente le vor iniţia şi apoi alimenta“, spune Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen, susţinând că opiniile sunt strict personale.