Internaţional: Bursa de la Varşovia, care are o valoare a companiilor listate de 260 de miliarde de euro, are un nou şef

Autor: Dan Grigore Ivan 06.01.2017
Rafal Antczak este noul director general al bursei din Polonia, cea mai mare piaţă de capital din regiune, care are o valoare de piaţă a companiilor listate de 260 mld. euro, faţă de 30 mld. euro cât are piaţa de capital de la Bucureşti.

Antczak a făcut parte în trecut din boardul Deloitte Consulting şi a mai lucrat în cadrul Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU), unul dintre cei mai mari asigurători polonezi.

Indicele WIG 20, referinţa bursei de la Var­şovia, a crescut puternic în ultima lună, afişând o apre­ciere de 11%. La înce­putul anului 2016 reu­şise să se încadreze pe un trend ascendent, însă în aprilie referinţa po­loneză a început să se depre­cieze sem­nificativ, redresarea ve­nind abia în ultima lună a anului tre­cut.

În 2016, pe piaţa de capital poloneză s-au înre­gistrat 18 listări, iar în prezent discută cu apro­ximativ 100 de companii din Polonia şi vecinătatea ţării pentru o eventuală atragere a acestora pe bursă.

Economia poloneză a crescut cu peste 3,5% în 2016, fiind prognozată o creştere de până la 3,7% pentru acest an. Cu toate acestea, Polonia a trecut anul trecut prin mai multe scandaluri politice, ţara fiind frontul pe care s-au ciocnit mai multe tabere care revendică viziuni, abordări şi valori diferite privind viitorul pe care trebuie să îl urmeze ţara.

Ludwik Sobolewski, actualul CEO al Bursei de Valori Bucureşti, a ocupat acelaşi post în cadrul pieţei de capital poloneze în intervalul 2006 – 2013.