Germania: asigurările de şomaj au un excedent de peste 5 mld. €

Autor: Catalina Apostoiu 06.01.2017

Graţie şomajului scăzut, agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din Germania, cea care administrează asigurările pentru şomaj,  a înregistrat un execedent de 5,4 mld. euro în 2016, potrivit Les Echos. Cea mai mare parte a excedentului merge către rezerve, care ating astfel 11 miliarde de euro.

Germania înregistra la finele anului trecut 43,5 milioane de contribuabili, cu 429.000 mai mulţi comparativ cu anul anterior şi un nivel record de la reunificare. Numărul şomerilor s-a limitat la 2,7 milioane, ceea ce a dus rata somajului la 6,1%.

Cifrele au de ce să stârnească invidia Franţei, care estima în februarie un deficit de 4,2 mld. euro în 2016 şi o datorie totală de 30 miliarde la sfârşitul anului.

Acestea au determinat în acelaşi timp Federaţia Contribuabililor din Germania să ceară imediat o reducere a contribuţiilor pentru şomaj, de la 3 la 2,5% din salariul brut (comparativ cu 6,5% în 2007). Agenţia se opune unei astfel de măsuri, care ar costa, după propriile estimări, aproape 5 mld. euro pe an. „Trebuie să conservăm rezervele pentru a face faţă unui even­tual declin conjunctural“, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei.

În Germania, şi asigurările în caz de boală au consemnat un excedent, de 1,55 miliarde de euro pe primele trei trimestre ale anului trecut, şi o rezervă de peste 16 miliarde de euro.