Guvernul lui Dragnea majorează salariul minim (16%), salariile din administraţie (20%) şi cele pentru actori şi artişti (50%)

Autor: Mediafax 06.01.2017
 
Cabinetul Grindeanu se reuneşte astăzi în şedinţă, pe agendă fiind creşterea salariului minim de la 1.250 de lei la 1.450 lei (plus 16%) şi majorarea salariilor în administraţia locală.
 
„Guvernul va adopta nişte acte normative aşa cum sunt trecute în programul de guvernare care sunt aşteptate - salariul minim va fi aprobat mâine, în şedinţa de guvern - 1.450 de lei, aşa cum s-a stabilit, majorarea salariilor în administraţia locală cu 20%, majorarea salariilor pentru actori şi alte categorii de artişti cu 50%“, a anunţat Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
 
De asemenea, el a susţinut: „I-am rugat să verifice dacă informaţia este reală şi anume că s-a prorogat printr-o ordonanţă intrarea în vigoare a legii prin care se majorează cu 15% din educaţie şi sănătate şi, dacă e într-adevăr prorogată de guvernul Cioloş, mâine să anuleze această prorogare şi majorările de 15% din educaţie, sănătate să intre în vigoare de la 1 februarie. De asemenea, alocarea pe student de la 83 de lei la 201 lei, nu este nevoie din câte ştiu de HG, ci este suficient un ordin al ministrului. De asemenea, pensia minimă de la 400 e lei la 520 de lei - ăsta e primul pachet de măsuri care e prins în HG-uri şi ordonanţe pe care guvernul le poate emite mâine, chiar dacă unii vor să blocheze legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe“. Ministerul Muncii a publicat ieri un proiect de hotârâre prin care stipulează amenzi de la 300 de lei până la 2.000 de lei pentru angajatorii care încheie contracte cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât salariul minim brut pe economie, sancţiunea fiind distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amen­zilor se realizează de către inspec­torii de muncă.
 
Lia Olguţa Vasilescu, noul mi­nistru al muncii, a susţi­nut ieri: „Pri­oritatea zero e bugetul, tre­buie să dăm ordo­nanţe de creştere a pen­siilor şi sala­riilor. Sunt şapte ordo­nanţe de urgenţă, vă va anunţa cineva de la partid (anunţul a fost făcut de Drag­nea – n.red.)“.
 
Liviu Dragnea, şeful PSD, arată cine este „jupânul“. Cel puţin până acum el a anunţat toate calendarele şi demersurile politice. El a anunţat şedinţele de guvern şi ordinea de zi, iar unele dintre afirmaţiile sale favorite sunt: „Am cerut guvernului să verifice...“, „Am solicitat guvernului să promoveze...“