Cât i-a costat pe americani atacul din Siria cu 59 de rachete? ”Preţul pentru o singură rachetă de porneşte de la 30.000 de dolari şi poate ajunge peste 110.000 de dolari”

Autor: Corina Zamfir 07.04.2017

Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunţă Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad.

Cei care fabrică rachete şi bombe de mare precizie încearcă să ţină pasul cu cererea armatei Statelor Unite ale Americii, care bombardează Statul Islamic din aer. Armamentul de mare precizie nu este deloc ieftin. Astfel, o singură bombă sau rachetă poate costa de la 30.000 de dolari până la 115.000 de dolari, scrie The Wall Street Journal.

În total, Forţele Aeriene americane au cheltuit 2 miliarde de euro pentru bombardarea Statul Islamic de la începutul campaniei (august 2014), lansând mai mult de 40.000 de bombe şi rachete, potrivit oficialilor americani.

Companii precum Boeing, Lockheed Martin sau BAE Systems PLC, care fac navele de tip cargo care transportă rachetele şi bombele americane, sunt cei care beneficiază în urma creşterii forţelor militare americane aeriene din Orientul Mijlociu.

America este una dintre cele mai active ţări atunci când vine vorba de campaniile împotriva Statului Islamic. Statele Unite au provocat 13.041 de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în Irac şi în Siria, timp de aproximativ 28 de luni, potrivit Centrului de Comandă al SUA, ţinând seamă că o singură lovitură conţinea mai mult de o muniţie. Aliaţii SUA au mai provocat 3.747 de lovituri în aceeaşi perioadă.

“Acum suntem mult mai activi decât am fost vreodată în timpul acestei campanii”, spune Generalul David Glodfein, şeful staff-ului Forţelor Aeriene din SUA într-un interviu anul trecut. “Lovim mai multe ţinte decât am făcut-o într-o lungă perioadă în Irac, în Siria şi în Afganistan. Aşadar, este necesară mai multă muniţie”, adaugă el.

SUA a lansat de 18 ori mai multe arme asupra Statului Islamic în comparaţie cu cele pe care le-a lansat asupra Afganistanul în aceeaşi perioadă.

Generalul Goldfien spune că pentru piloţii americani diferenţa “dintre erou şi zero” trebuie să fie extrem de precisă. “Ori nimereşti exact, ori greşeşti”, spune el. “În ceea ce priveşte afacerea cu războiul modern, aşeptările sunt ca fiecare lovitură să fie precisă. Astfel, factorul cost nu reprezintă o problemă”, susţine David Glodfein.

De asemenea, precizia îi ajută pe militari să evite decesele civililor.