Liviu Dragnea a găsit cele 10 miliarde în prognoză: Comisiile de buget vor ancheta rectificările din 2016

Autor: Liviu Dadacus 09.01.2017

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că cele două comisii de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor se vor constitui, ca urmare a solicitării conducerii Parlamentului, în comisii de anchetă privind rectificările pozitive operate de Guvernul Cioloş în 2016.

''Mâine vom avea un Birou Permanent Reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finanţe din Cameră şi Senat cele două ordonanţe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august şi cea din noiembrie. Pentru că până astăzi aceste ordonanţe nu fuseseră repartizate la comisiile de specialitate. O să le cerem Comisiilor de specialitate buget-finanţe, înainte de a întocmi raportul, să se constituie în comisii de anchetă şi să facă o anchetă asupra procedurii şi asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive'', a spus Dragnea.

El a susţinut că ''gaura'' de miliarde este diferenţa dintre veniturile prognozate şi cele realizate. Liderul PSD a precizat că, în conformitate cu programarea iniţială, la adoptarea bugetului pentru 2016 veniturile era estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei, iar la sfârşitul anului veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde.

''Problema serioasă la care Comisiile de buget finanţe trebuie să găsească răspuns audiindu-i pe toţi cei care au fost pe acest circuit este cum s-a putut ca în august şi noiembrie, în condiţiile în care veniturile se vedea că sunt mai mici, să facă două ordonanţe de rectificare pozitivă'', a adăugat Dragnea, explicând că procedurile pentru constituirea unei comisii de anchetă propriu-zise ar dura prea mult.

El a dat asigurări că nu se pune problema ca programul de guvernare al PSD să fie afectat de această situaţie.

''Programul de guvernare va fi implementat 100%, toate măsurile pe care le-am prezentat vor fi adoptate, resursele financiare sunt identificate. În schimb, asta nu înseamnă că am decis să acoperim nereguli'', a conchis Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii. ''Este foarte posibil ca mâine, o să mă consult cu colegii mei, să iniţiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Asta este total ilegal. Cine a minţit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească'', a afirmat, la România TV, Liviu Dragnea.

Fostul premier Dacian Cioloş a reacţionat luni la anunţul lui Liviu Dragnea afirmând că PSD îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă.

"Confruntat probabil cu câteva cifre şi realităţi ale economiei româneşti pe care eu le tot spun de câteva luni, conştient că nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie şi anunţă că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget». Pentru orice om cu minime cunoştinţe economice, o astfel de «gaură» ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate şi, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar - ceea ce nu este cazul. Această «gaură» NU există", a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.