Top zece judeţe după cifra de afaceri a IMM-urilor. „Trebuie să vedem companiile din perspectiva creării de locuri de muncă“

Autor: Simona Tatu 10.01.2017
♦ În Iaşi, IMM-urile contribuie cu 75% la cifra de afaceri totală din judeţ ♦ În Bucureşti microîntreprinderile şi firmele mici şi mijlocii asigură puţin peste o treime din business ♦ Companiile cu până la 250 de angajaţi, cuprinse în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), alături de microîntreprinderi, au jumătate din cifra de afaceri totală din economie, respectiv 613 mld. lei în 2015.
 
Bucureştiul, Ilfovul şi Clujul conduc în topul judeţelor cu cele mai mari cifre de afaceri ale IMM-urilor, conform site-ului Minis­te­ru­lui Economiei, însă importanţa com­paniilor de talie mică şi mijlo­cie din economie este diferită chiar şi în cele mai dezvoltate judeţe.
 
Astfel, în Capitală IMM-urile acoperă numai 37% din cifra de afaceri totală, „greul” fiind dus de companiile mari, cele cu peste 250 de salariaţi.
 
În Cluj însă ponderea se schimbă, mediul antreprenorial fiind mult mai puternic, cu o con­tribuţie de 60% în businessul jude­ţului, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor disponibile pe plat­forma startup.gov.ro.