Anul 2016 a fost al companiilor din eşalonul doi de pe Bursă: acţiunile Turbomecanica, plus 185%. Electroargeş, plus 113%

Autor: Liviu Popescu 10.01.2017

Dintre emitenţii mari, OMV Petrom a avut minus 10% în 2016, iar Romgaz doar plus 2% din cauza rezultatelor financiare mai slabe, cât şi de pe urma vânzărilor realizate de Fondul Proprietatea la preţuri mici, susţin analiştii n BET-XT-TR, care urmăreşte 25 de companii şi dividendele, plus 8,4% în 2016.



Turbomecanica Bucureşti, Electroargeş Curtea de Argeş şi Vrancart Adjud, com­panii din eşalonul se­cund al bursei de la Bu­cureşti cu multipli de piaţă scăzuţi, au adus în 2016 cele mai mari câştiguri investitorilor care au mizat pe acţiunile acestora la începutul anului.

În cazul Turbomecanica, câştigul a fost de 185%, adică aproape o triplare a preţului acţiunilor în 12 luni la 0,1 lei, la Electroargeş de 113%, iar la Vran­cart de 64%, potrivit calculelor efec­tua­te de Prime Tran­saction. La polul opus, câţiva dintre emi­tenţii mari au de­zamăgit in­ves­titorii. Astfel două din­tre acţiunile cu pon­dere mare în in­di­cele BET-XT-TR, care urmăreşte ac­ţiunile a 25 de emi­tenţi şi dividen­dele plătite, au avut de pierdut în 2016 atât de pe urma rezul­ta­telor financiare mai sla­be, cât şi de pe urma vânzărilor reali­zate de FP, despre care analiştii sus­ţin că au fost efectuate la preţuri foarte mici.

„Acţiunile Fondului, de asemenea cu o pondere mare în indice, au avut la rândul lor de pierdut de pe urma scă­derilor de la Romgaz şi Petrom, încheind anul cu o apreciere modestă“, explică analistul financiar Marius Pandele de la Prime Transaction.