ING Bank reduce avansul la creditele ipotecare standard de la 25% la 15% din 21 ianuarie

Autor: Anelis Baciu 10.01.2017

ING Bank, a şaptea bancă după valoarea activelor, va reduce de la 21 ianuarie avansul minim în cazul creditelor ipotecare standard de la 25% la 15%, revenind astfel la nivelul înainte de discuţiile privind legea dării în plată. Dobânda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%,va rămâne egală cu 4,30% (Robor 3 luni plus 3,40%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din preţul de achiziţie al locuinţei, dobânda se va reduce cu0,45 puncte procentuale, ajungând la 3,85% (Robor 3 luni plus 2,95%).

„Am decis să reducem avansul de la 25% la 15% pentru aface creditul de achiziţie a unei locuinţe mai accesibil şi a răspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a rămas constantă pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un orizont de timp de şase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evoluţia dar şi particularităţile solicitărilor de dare în plată primite. Aşteptăm curând şi clarificările Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte aspectele potenţial neconstituţionale ale legii dării în plată”, a spus Ştefan Radu, Director Dezvoltare Produse Retail în cadrul ING Bank.

Reprezentanţii ING spun că numărul de cereri de dare în plată primite din partea clienţilor a fost destul de redus, de ordinul zecilor.

Majoritatea băncilor locale au revenit la avansul iniţial după ce şi-au dat seama că efectelele legii dării în plată intrată în vigoare la finalul lunii mai sunt minore.