Cele mai mari trei companii aeriene au transportat 11,5 milioane de pasageri şi au ajuns să controleze 70% din piaţă

Autor: Mirabela Tiron 11.01.2017

Operatorul de stat Tarom este singurul transportator aerian care a stagnat anul trecut şi şi-a ratat ţinta bugetată. Din acest an podiumul ar putea fi rezervat exclusiv celor trei mari operatori low-cost din piaţă: Wizz Air, Blue Air şi Ryanair.

Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi operatorul de stat Tarom ocupă primele trei poziţii pe piaţa aeriană, cu un trafic total de 11,5 milioane de pasageri anul trecut, adică 72% din numărul total de persoane care au călătorit cu avionul, arată o analiză a ZF. Anul trecut aeroporturile din România au fost tranzitate de 16 milioane de călători, potrivit estimărilor ZF.

Singurul jucător al cărui trafic a rămas aproape de nivelul din anul anterior este Tarom, care a transportat anul trecut doar 2,41 milioane de pasageri, faţă de 2,4 milioane de pasageri în 2015.

Oficialii companiei au transmis către ZF doar numărul de pasageri pe anul trecut, fără a preciza care a fost gradul mediu de ocupare şi câţi pasageri au avut pe rutele interne şi pe cele externe.