Recomandări de investiţii pentru 2017: Influenta bancă americană Goldman Sachs pariază pe revenirea Europei

Autor: Catalina Apostoiu 11.01.2017

Acţiunile europene vor fi mai atractive decât cele americane în acest an, cel puţin aşa apreciază banca Goldman Sachs, se poate vedea clar cum aurul îşi pierde din strălucire în ochii investitorilor, iar dolarul îşi pierde din putere odată cu disiparea entuziasmului privitor la beneficiile pe care le-ar putea aduce politicile anunţate de Donald Trump economiei SUA. Actualul mediu economic va împinge în sus rezultatele companiilor europene în acest an, acţiunile din regiune devenind astfel mai attractive decât cele americane, potrivit strategilor Goldman Sachs, scrie CNBC. „Credem că există o combinaţie extraordinată de politici, există creştere, Europa este foarte deschisă, iar acţiunile din indicele de referinţă Euro Stoxx 50 sunt mai reprezentative din punct de vedere al creşterii mondiale decât cele din SUA“, a explicat Francesco Garzarelli, de la Goldman Sachs. 

El a adăugat că un alt factor pozitiv pentru câştigurile companiilor europene este reprezentat de aşteptările privitoare la deprecierea în continuare a monedei euro.

Mulţi economişti şi investitori au indicat seria de alegeri din Europa ca principal motiv de îngrijorare pentru 2017. Totuşi, Credit Suisse arată într-o notă recentă că riscurile de ordin politic sunt ìexagerateî. În plus, economia zonei euro s-a dovedit rezistentă în faţa şocurilor politice şi de altă natură în ultimii ani şi va rămâne la fel.

Un alt factor care susţine perspectivele pozitive privitoare la acţiunile europene este estimarea potrivit căreia nu vor mai exista cerinţe de capital suplimentare pentru sectorul financiar al regiunii.

Cât priveşte aurul, investitorii renunţă la metalul preţios în cel mai alert ritm din ultimii ani, potrivit CNBC.

Preţul aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultima lună la începutul săptămânii în urma deprecierii dolarului şi pe fondul temerilor legate de Brexit, însă, în pofida creşterilor recente de preţ, aurul a înregistrat a opta săptămână consecutivă de retrageri, potrivit unui raport recent al Bank of America Merrill Lynch, care indică faptul că investitorii ìse ferescî de acest activ. Cele opt săptămâni marchează cea mai lungă perioadă de retrageri înregistrată de aur în decurs de trei ani.

„Cred că perspectiva generală pentru aur este destul de sumbrăî, spune Eddy Elfenbein, editor al blogului Crossing Wall Street.

„Pe fondul majorărilor de dobânzi anunţate de Fed, investitorii ar face bine să stea departe de aurî, adaugă Elfenbein.

În perspectivă, orice intensificare a tensiunilor politice din SUA ar putea impulsiona aurul în urma creşterii cererii de active de refugiu, potrivit lui James Steel, analist HSNC, citat de Reuters.

În aşteptarea unei conferinţe de presă de miercuri în care Trump ar trebui să facă unele clarificări în ceea ce priveşte politicile sale, unii investitori au ales să-şi retragă pariurile pe ascensiunea dolarului împingând valoarea monedei americane în jos, potrivit MarketWatch.

Indicele WSJ al dolarului a înregistrat o scădere de 0,24%.

„Cred că unii ies de pe pariurile pe un dolar mai puternic în condiţiile în care rămân prudenţi înaintea comentariilor lui Trump din cadrul conferinţeiî, spune Yuzo Sakai, de la Tokyo Forex & Ueda Harlow, citat de MarketWatch.

Dolarul ar putea continua să scadă în cazul în care Trump îi va dezamăgi pe investitori sau dacă acesta se va declara îngrijorat de ascensiunea monedei americane.