ING Bank revine la avansul minim de 15% la creditele ipotecare standard pentru a se adapta la cererea pieţei

Ziarul Financiar 11.01.2017
ING Bank, a şaptea bancă după valoarea activelor, va reduce de la 21 ianuarie avansul minim în cazul creditelor ipotecare standard în lei de la 25% la 15%, revenind astfel la nivelul solicitat înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată. Olandezii au în ofertă doar credite ipotecare în monedă naţională.

„Am decis să reducem avansul pentru a face creditul de achiziţie să răspundă cererii de credite ipotecare, care a ră­mas constantă pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un ori­zont de timp de şase luni pentru a reevalua nivelul avansului so­licitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a ob­ser­va evoluţia, dar şi particularităţile solicitărilor de dare în pla­tă primite“, a spus Ştefan Radu, director de dezvoltare pro­duse de retail în cadrul ING Bank.

Brokerii imobiliari se aş­teap­tă ca 2017 să fie un an bun pentru credita­rea ipote­cară. Gabriel Voicu, direc­tor di­vizie New Homes în cadrul com­paniei de consultanţă imo­biliară Coldwell Banker, spune că 2017 va fi marcat de o tranziţie din zona de mass market care presupune achi­ziţii de apartamente la un preţ cuprins între 40.000 şi 55.000 de euro, către zona de middle market, care înseam­nă apartamente mai scumpe, cu preţuri variind între 55.000 şi 80.000 de euro.

Stocul creditelor ipotecare în lei a ajuns la 28 mld. lei la finalul lunii noiembrie a anului trecut, în creştere cu aproape 60% faţă de luna noiembrie a lui 2015. Creşterea din ultimii ani a stocului creditelor ipotecare în lei a fost susţinuţă de finanţările acordate prin programul guvernamental Prima casă, dar şi de creditele standard.