Klaus Iohannis spune că a primit promisiuni că Guvernul se va încadra într-un deficit sub 3%

Ziarul Financiar 11.01.2017

''Am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea - şi asta am subliniat în cursul întâlnirii - este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi de exemplu să ne încadrăm într-un deficit sub 3% , să avem o alocare de 2% pentru apărare. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate'', a detaliat Iohannis după întâlnirea cu Grindeanu.

Întrebat dacă măsurile promise de PSD pun probleme bugetului, Iohannis a răspuns: ''Se lucrează pe buget şi bineînţeles discuţiile au fost de natură de a vedea care sunt intenţiile Guvernului, când vom avea bugetul vom putea ştii foarte exact cum s-a lucrat. Însă datele cu care a venit premierul şi ministrul Finanţelor sunt date pe care le-am avut şi noi, evident că am confruntat datele dintr-o parte şi din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionări''.

'Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3 %, dar el este obligatoriu'', a insistat şeful statului.

Întrebat care este soluţia pentru încadrarea în deficit cu respectarea promisiunilor electorale, Iohannis a precizat că ''asta e problema Guvernului şi a Parlamentului'' - să vină cu un buget care este sustenabil şi se încadrează în aceste cerinţe.

Întrebat dacă îngrijorarea sa privind bugetul persistă, preşedintele a evitat un răspuns. ''Exact din acest motiv am convocat această discuţie şi este foarte bine că am avut această întâlnire pentru a vedea cum se percepe şi într-o parte şi în alta'', a conchis el.

''Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire clarificatoare cu primul ministru Sorin Grindeanu miercuri după amiază. Şeful statului vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului cu privire la bugetul pe 2017. Este o discuţie necesară, în contextul în care există foarte multe îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestor măsuri şi la efectele pe care acestea le-ar putea avea", a transmis luni purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi.